Vegan Πάσχα: Αντί για οβελία, «μανιταρίτσα» και τζατζίκι από γιαούρτι σόγιας
Ο Πάνος Χαλόφτης, συνιδρυτής των ΜΚΟ Vegan Life και Inspira, περιγράφει στο flash.gr το... εναλλακτικό μενού για το Πάσχα.
Τη Μεγάλη Τετάρτη σήκωσαν πλακάτ στο κέντρο της Πλατείας Συντάγματοςμε συνθήματα όπως «ήρθε η ώρα να γιορτάσουμε χωρίς θύματα, τα ζώα νιώθουν πόνο, αγαπήστε τα μην τα τρώτε» διαμαρτυρόμενοι, όπως λένε οι οπαδοί της Vegan κοινότητας, για τα 2 εκατομμύρια αρνιά και κατσίκια που σφάζονται κάθε χρόνο μόνο για την Κυριακή του Πάσχα, προκειμένου να καταναλωθούν στο εορταστικό τραπέζι.
Τώρα, τα μέλη των ΜΚΟ Vegan Life και Inspira, σηκώνουν μανίκια για να ετοιμάσουν το δικό τους εναλλακτικό μενού, το οποίο θα απολαύσουν με συνδαιτυμόνες, φίλους αλλά και αγνώστους που θα δώσουν το «παρών» σε κτήμα στο Αλεποχώρι Μεγάρων. Το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει, περιγράφει στο Flash.gr, ο κύριος Πάνος Χαλόφτης, συνιδρυτής των δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων.
«Οι επιλογές του μενού είναι βασισμένες σε αυτό που λέμε whole food plant based, δηλαδή όσο το δυνατόν πρωτογενή υλικά όχι πολύ επεξεργασμένα και βεβαίως plant based, δηλαδή φυτικά, δηλαδή vegan. Στα πρώτα πιάτα, θα έχουμε διαφόρων ειδών σαλάτες, όπως ταμπουλέ, φάβα και μαυρομάτικα. Επίσης θα έχουμε μακαρονοσαλάτα, σάλτσες, όπως τζατζίκι στη vegan εκδοχή του βεβαίως με γιαούρτι σόγιας, χούμους, κοκκινιστό μελιτζάνας και μετά στα πιο ιδιαίτερα, θα προσφέρουμε φαλάφελ, κεφτέδες vegan, "wings" μανιταριών με barbeque sauce, σουβλάκι λαχανικών και σουβλάκι σεϊτάν, το οποίο φτιάχνεται από το σιτάρι. Για την ακρίβεια, είναι η πρωτεΐνη του σιταριού, η γλουτένη που λέμε και το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει πολύ καλά, ένα σουβλάκι ζωικό».
Όταν μιλάμε για vegan μενού, δεν εννοούμε απαραίτητα πως απουσιάζει η «πινελιά» της παράδοσης, μας λέει ο κύριος Χαλόφτης. Έτσι η μαγειρίτσα, γίνεται «μανιταρίτσα» πεντανόστιμη, συμπληρώνει, και κυρίως μακριά από την κρεατοφαγική εκδοχή της… «Το πιο πεντανόστιμο πιάτο, είναι όντως η μαγειρίτσα. Θυμάμαι στο παρελθόν που νηστεύαμε, μία μέρα κάποιοι, μία εβδομάδα άλλοι, σαράντα ημέρες οι πιο παραδοσιακοί και τα μεσάνυχτα τρώγαμε ένα τόσο βαρύ φαγητό. Το θυμάμαι σαν εφιάλτη. Η εναλλακτική λοιπόν της μαγειρίτσας, είναι αυτό που καμιά φορά λέμε "μανιταρίτσα". Πρόκειται για την πιο δημοφιλή παραλλαγή δηλαδή, που είναι η ίδια ακριβώς συνταγή αλλά αντί για το πλάσμα που θα είχε μέσα η σούπα, βάζουμε μανιτάρια πεντανόστιμα! Aυτό λοιπόν που επιλέγουμε εμείς, είναι να γιορτάσουμε μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, ανάμεσα σε ελιές, φυστικιές και αμπέλια, με έναν διαφορετικό, πιο ειρηνικό χαρακτήρα. Στο κτήμα της Inspira στο Αλεποχώρι Μεγάρων, μαζί με την ομάδα της Vegan Life NGO, δημιουργήσαμε έναν χώρο συνάντησης, γιορτής και συνύπαρξης, μακριά από τη βία και την κατανάλωση ζώων που συχνά χαρακτηρίζει τις πασχαλινές παραδόσεις».
«Έφευγα εκτός Ελλάδος γιατί δεν άντεχα να βλέπω το σούβλισμα την Κυριακή του Πάσχα»
Οι επιλογές για τους ανθρώπους που προτιμούν τον vegan τρόπο ζωής, τις ημέρες του Πάσχα, είναι δύο. Η φυγή ή η δημιουργικότητα, μας λέει ο κύριος Πάνος Χαλόφτης, ο οποίος πολλές φορές ταξίδευε στο εξωτερικό, για ν’ αποφύγει -μεταξύ άλλων κρεατοφαγικών εθίμων- το σούβλισμα την Κυριακή του Πάσχα.
«Είμαι τα τελευταία 17 χρόνια, σε αυτό το χώρο. Πρώτα ως χορτοφάγος και τα τελευταία, πολλά χρόνια vegan. Έχουν υπάρξει αρκετές φορές που έχω φύγει εκτός Ελλάδας το Πάσχα, προκειμένου να μην είμαι σε επαφή με τον τρόπο που γιορτάζεται αυτό το έθιμο. Σε μια χώρα τόσο κρεατοφαγική όσο η Ελλάδα, το ότι είμαστε σε μια διαδικασία να γιορτάζουμε την κρεατοφαγία, στο δικό μου το μυαλό δεν βγάζει πολύ νόημα, έτσι και αλλιώς. Οπότε η μία εναλλακτική είναι η φυγή -όπως σας είπα έφευγα εκτός Ελλάδας σε χώρες που δεν υπάρχει το έθιμο αυτό- ενώ η άλλη επιλογή είναι η δημιουργικότητα, όπως το τραπέζι που εμείς ετοιμάζουμε για την Κυριακή του Πάσχα. Πρέπει να γνωρίζετε πως το δικό μας εφαλτήριο, είναι πάντα τα δικαιώματα των ζώων και αυτό που θέλω να τονίσω -γιατί καλά κάνουμε και μιλάμε για συνταγές κλπ- ο vegan-ισμός όμως δεν είναι μόνο διατροφή. Έχει σαν στοιχείο του και το κομμάτι της διατροφής, αλλά κατά βάση προτείνει έναν τρόπο ζωής ο οποίος αποσκοπεί στην μη εκμετάλλευση, μη βία, μη βαναυσότητα απέναντι στα ζώα και με αυτό το γνώμονα, αυτή τη φιλοσοφία και στάση ζωής, μπορούμε να κάνουμε διαφορετικές επιλογές τόσο στη διατροφή, όσο στην ένδυση, στα καλλυντικά, στα σαπούνια που χρησιμοποιούμε και σε πολλά άλλα».
Η vegan κοινότητα, είναι όλο και πιο ενεργή μας λέει και η κυρία Έλλη Στούρνα, συνοδοιπόρος σε αυτήν την προσπάθεια και συνιδρύτρια της Vegan Life NGO. «Οι άνθρωποι που έρχονται κοντά μας είναι όλο το πιο νέοι σε ηλικία. Έχουμε στην ομάδα μας ακόμα και μέλη που δεν έχουν τελειώσει το σχολείο. Όλο και περισσότερα παιδιά, μαθητές ακόμη, αρχίζουν και νιώθουν ότι δεν τους ταιριάζει η κρεατοφαγία. Και αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Απλώς παλαιότερα οι άνθρωποι δεν γνώριζαν ότι μπορούν να είναι υγιείς χωρίς ζωικά, οπότε φοβόντουσαν. Τώρα πλέον που υπάρχει διαθέσιμη πληροφορία, πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν τους ταιριάζει αυτό, δεν νιώθουν ότι είναι συμβατό με την ηθική τους, στρέφονται προς αυτόν τον τρόπο ζωής».
Όσο για το επόμενο ραντεβού στο Σύνταγμα, έχει κλειστεί για τις 26 Απριλίου, με δράσεις για την παγκόσμια ημέρα ενάντια στα πειραματόζωα.